dybwikdans har i samarbeid med Elefantteateret arrangert en rekke scenekunstfaglige tiltak dette året. Kunstnere, forskere og kunstpedagoger har besøkt Elefantteateret og de forskjellige workshopene har vært ledet av fremragende fagfolk. Programmet skal utvikle diskurs og praksis i feltet scenekunst for de aller yngste og dybwikdans og Elefantteateret er stolt av et fremragende program som har som mål å utvikle kunnskap, skape debatt og øke statusen på både kunsten og barnet. Her kommer en rapport fra arrangementene som inngikk i programmet. En stor takk til Kulturrådet, Rogaland fylkeskommune, RAS, Stavanger kommune.
Rekken med scenekunstfaglige tiltak i Elefantteateret ble innledet med et 2-delt seminar med Rhona Matheson fra Starcatchers i Skottland. Lørdag 27. november inviterte vi til seminaret The complexity of simplicity. Kort om seminaret:
Since 2006, Starcatchers has produced over 40 productions and over 40 community engagement projects. Working with dozens of artists from across artforms we have explored different approaches to creating engaging experiences for babies, toddlers and young children and their parents and carers. Sharing a range of examples from this repertoire of work will be a starting point for a discussion about how artists can develop their practice in this field and why this work is not always as simple as it appears.
Rhona Matheson fortsatte søndag 28. november med et nytt seminar; Arts as a vehicle to enable young children to access their rights.
In the world of theatre for children we often talk about Article 31 of the United Nations Convention on the Right of the Child (UNCRC) and children’s rights to arts and cultural experiences. Whilst this is fundamental, the arts have a role to play in enabling children to access their rights more broadly. When increasingly the voices of children and young people are being sought to inform policy and decision making, how can the arts offer a way for our youngest children’s voice to be heard?
Begge seminarene var flotte passasjer inn i vårt scenekunstfaglige program og det var gode og engasjerte diskusjoner blant de besøkende.
4. og 5. desember inviterte vi til en 16 timers workshop med filosof David Larsson, Filosofi med barn i kunstneriske og estetiske praksiser. Deltakerne fikk et unikt innblikk i hvordan vi kan undre oss sammen med barn og hvordan dette kan inngå i kunstneriske praksiser. Deltakerne fikk anledning til å delta i praktiske øvelser knyttet til hvordan den filosofiske undringen kan gi avtrykk i kroppene våre. David Larson har jobbet tett med dybwikdans og forestillingen Bakom stjernene. Dette var en fantastisk helg og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra de som deltok.
17. januar holdt undertegnede, Siri Dybwik, et innføringsseminar i scenekunst for førskolebarn, dette gjennom en presentasjon av dybwikdans’ praksis og også det nasjonale og internasjonale feltet. Vi holdt seminaret i forbindelse med at Raus danseteater hadde en arbeidsvisning på sitt nye arbeid Klump, det var mange kunstnere til stede på denne visningen og det var et godt tidspunkt å legge dette seminaret i tilknytning til en arbeidsvisning.
5. og 6. februar inviterte vi til koreografisk workshop med Dalija Thelander, hun er en av de mest sentrale koreografene i feltet scenekunst for de aller yngste og hennes arbeider er presentert i store deler av verden:
The workshop is conducted on the base of the Open space method which provides the environment for the individual interests and aspirations, knowledge sharing, experimentation and risks taking. The process of the workshop contributes to practice of collaborative research, interdisciplinarity and production of discourse, while addressing the issues such as aesthetics, authorship, ownership, semantics and semiotics and their significance in performing arts practices.
4. mars presenterte Liz Clark sitt kunstnerskap;
Liz Clark is a dancer, choreographer, and educator who has worked with children and families for 25 years. She is interested in how creative dance and improvisation can have an impact on the individual and the whole family, and she has been involved in a number of community projects during her career. In addition to being the artistic director of the dance company Turned On Its Head in the Midlands, Liz Clark has worked with children and families for 25 years. She is also involved in the groundbreaking research project Talent 25.
Hun fortsatte med 2 danseklasser for familier på lørdag og her var dansekunstnere invitert til å være med for å få innblikk i hvordan Liz Clark har arbeidet med improvisasjon i møte med de aller yngste. Søndag var det workshop for profesjonelle dansekunstnere hvor Liz Clark presenterte sitt arbeid med tanke på både teori og metodologi.
7. og 8. mai inviterte vi til koreografisk workshop med Carlos Pons Guerra. Den spanske koreografen er i sitt kunstneriske virke opptatt av å utforske kjønn, kulturell og seksuell identitet. Han er videre opptatt av å bevege og provosere gjennom emosjonelt motivert bevegelse og narrativ. Dette gjør han også i forestillinger som er spesielt rettet mot barn og unge. Deltakerne fikk tilgang til mange av de metodene som Guerra arbeider med i sitt kunstnerskap, de fikk også innblikk i hans kunstnerskap, blant annet barneforestillingen Penguins. Forestillingen baserer seg på den sanne historien om de to homofile pingvinene Roy og Silo.
Vårsemesteret ble avsluttet med en skriveworkshop med Janne Camilla Lyster,11. juni og 12. juni. Lyster arbeider tett med dybwikdans i utvikling av scenetekst og libretto for det førspråklige publikummet. Slik presenterte vi workshopen:
I denne workshopen som passer for koreografer, dansere og andre tilknyttet scenekunsten vil Janne-Camilla arbeide med generelle øvelser som hun har utviklet for utveksling mellom språk og bevegelse, og hun vil også gi deltakerne innsikt i arbeidet med dybwikdans.
Høstsesongen ble åpnet fredag 9. september med et dobbeltseminar. Kirsten Halle innledet med et seminar omkring barnet og kunsten, hvordan barn har agentskap til å inngå i et kunstnerisk møte og også hvordan nåtidens barndomforståelse har betydning for utvikling av dette kunstfeltet. Åpningseminaret ble fulgt opp av et fantastisk foredrag av Eva Söderberg om Barndommens helter- Et seminar om Pippi Langstrømpe. Söderberg ledet et veldig interessant seminar og hvor noe av det sentrale var Pippis betydning som et feministisk ikon. Mari Flønes var moderator og styrte aktive diskusjoner med publikum.
Høsten 2022 har vært viet utøveren i scenekunst for de aller yngste og de 3 siste seminarene/workshopene har hatt en praksisnær arbeidsmetode hvor deltakerne har fått arbeide med vårt repertoar og også metodologiske tilnærminger til hvordan vi lager våre forestillinger. Det har vært stor interesse for denne praksisdelingen og veldig inspirerende for dybwikdans.
I forbindelse med de erfaringer vi har gjort oss i arbeidet med forestillingen Fuge Fantasi for bass, baryton og 15 babyer, inviterte Nils Christian Fossdal og Frank Havrøy til en 2 dagers workshop i stemmeimprovisasjon. Denne workshopen tok utgangpunkt i noen av de strategiene og teknikkene som vi har utviklet i tilknytning til interaktivt stemmearbeid når vi møter de aller yngste i scenerommet. Overtonesang, strupesang og annet var innholdet. Denne workshopen inviterte også til en utforskning av hvordan vi arbeider med interaktive dramaturgier. Parallelt med stemmeworkshopen kunne deltakerne velge å fordype seg mer i det koreografiske fra Fuge Fantasi og dette var ledet av Cesilie Kverneland som er utøver i denne forestillingen og Siri Dybwik. Til denne workshopen kom det deltakere fra både Sverige og Danmark.
26. november hadde vi invitert inn Takeshi Matsumoto til å følge opp med en workshop omkring improvisasjonskunnskap og hvordan dette er en viktig kunnskap i interaktive dramaturgier. På grunn av stor interesse holdt Takeshi Matsumoto 2 workshops denne lørdagen.
10. desember avsluttet vi dette prosjektet med en workshop knyttet til hvordan dybwikdans i forestillingen Prinsessen på erten har arbeidet med kjønnsperspektivet i denne produksjonen og hvordan vi arbeider med en bevissthet omkring kjønnsperspektiver i scenekunst for barn, i all praksis tilknyttet dybwikdans og Elefantteateret.