Foto: Julio Silva Castro

dybwikdans ble startet av Siri Dybwik i 1999. Å etablere et kompani var en naturlig forlengelse av et aktivt koreografisk virke som dansekunstner i Stavanger siden 1990. Siden den gang har dybwikdans hatt en kontinuerlig produksjon av arbeider innen scenekunstfeltet, og delt sin virksomhet mellom produksjon og forestillinger i Norge, Europa og Asia.

dybwikdans plasserer sitt uttrykk innenfor samtidsdansen. Kompaniet streber etter å reflektere de skiftninger som er i samfunnet og i kunstfeltet, og praksisen plasserer seg innenfor en empatisk og sosial ramme.

dybwikdans er dedikert til kunstneriske arbeider for barn hvor vi har en klar målsetning om å skape kunstneriske hendelser av ypperste kvalitet for de minste.  De aller yngste medborgerne løftes frem som kompetente i møte med oss og vi erfarer at små vesener er i stand til å oppleve komplekse kunstneriske uttrykk og å inngå i disse kunstmøtene. 

I november 2021 startet dybwikdans sitt eget teater, Elefantteateret.

Elefantteateret er et sted for undring og opplevelse, et sted som formidler forestillinger og konserter av høy kunstnerisk kvalitet for barn i alderen 0-5 år. Vi inviterer familier, foresatte og institusjoner, så vel som barnehager til unike opplevelser. Vi prøver å forstå verden fra barnets perspektiv. Elefantteateret har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli et unikt møtested på Storhaug - et sted som kan bli et godt barndomsminne, et sted der alle er velkommen. Vi tror på at en god barndom varer i generasjoner og at kunst og kultur er en viktig del av dette. Både som en opplevelse i seg selv, men også som et fellesskap vi alle kan delta i. Hos Elefantteateret er de aller yngste i sentrum - de er medborgere og kompetente på lik linje med voksne.

 Elefantteateret bygger på demokratiske verdier, og vi skal jobbe normkritisk for mangfold, likestilling og likeverd. FNs barnekonvensjon fastslår at alle barn har rett til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet. Norge har ratifisert barnekonvensjonen, og regjeringen arbeider med å legge til rette for deltakelse i kulturlivet for barn og unge. I 2021 fikk Norge en egen kulturmelding for barn og unge. Interaksjon, deltakelse og demokratisk form er tre viktige begreper for Elefantteateret. Vi tilbyr barn og voksne en anledning til å medvirke og uttrykke seg sammen med oss. Vi ønsker at barn og voksne som kommer til oss skal kunne påvirke hva slags sted Elefantteateret er, og de yngstes avtrykk er viktig. Elefantteateret har i løpet av kort tid blitt et kompetansesenter for kunstopplevelser i møte med de aller yngste. Kunstnergrupper fra store deler av verden søker seg til våre residensordninger, og vårt pågående debattprogram skal være toneangivende i diskursen om barnets rett til å oppleve kunst og kultur. dybwikdans’ produksjoner er en sentral del av Elefantteaterets innhold og vi opplever at vårt kunstnerskap er i en sterk utvikling gjennom den måten vi nå kan tenke helhetlig i kunstnerisk praksis, men også med hensyn til verdiskapning.

 dybwikdans er tilknyttet flere forsknings- og utviklingsarbeider. Dette finner sted som samarbeid med forskere som følger vår praksis og også større internasjonale samarbeid som Eu+ prosjektet, Interstice, og EØS samarbeidet med Dançando com a diferença. dybwikdans er også engasjert i større kunstneriske feltarbeid. I 2023/2024 skal kompaniet arbeide med prosjektet 100 GLADE dager som retter seg mot barnehagen som en demokratisk arena for kunstneriske opplevelser.

 dybwikdans har årlig støtte fra Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, samt flerårig støtte fra Kulturdirektoratet.

 

Siri Dybwik har mottatt Stavanger kommunes kulturpris (2006) for sin oppbygging av samtidsdans miljøet i Stavanger og omegn. I 2022 mottok hun Rogaland fylkeskommunes kulturpris for sin innsats for samtidsdansen i regionen.