dybwikdans produserte Fuge fantasi for bass, baryton og 15 babyer i 2022 og i oktober 2024 skal denne produksjonen spille i Carnegie Hall i New York. I tillegg til at ensemblet skal spille 12 forestillinger er vi invitert til å dele erfaringer fra vår kunstneriske praksis med kunstnere i New York.
For mer informasjon om produksjonen, se under repertoar på denne websiden.
Nyhet: 50 spilte forestillinger av OvO i Portugal og Norge
Forestillingen OvO har spilt 50 forestillinger i høst. Prosjektet hadde premiere på Madeira 18. september og har siden turnert på Madeira, i Viseu, i Teatro Viriato og i Elefantteateret i Stavanger. I Stavanger har forestillingsprosjektet for barn i alderen 1-3 år vært en del av det kunstneriske formidlingsprosjektet «100 GLADE dager». Prosjektet er et demokratisk kunstprosjekt som gjennom samarbeid med barnehagene tilbyr kunstopplevelser til ALLE barn, uavhengig av levekår.
OvO er et samarbeid mellom det portugisiske kompaniet Dançando com a Diferença og dybwikdans. OvO inngår i en del av EØS prosjektet INSUL’Arts.
Forprosjekt Borte
I perioden 27. november til og med 3 desember 2023 arbeidet dybwikdans med et forprosjekt til sin neste produksjon som har tittelen «Borte». Forestillingen for barn mellom 3-5 år undersøker det som er borte og som kommer tilbake og det som er borte, men som ikke kommer tilbake. Vi undersøker hvordan vi kan arbeide med døden som tema, men på en måte som er etisk forsvarlig. dybwikdans har erfaring med at barn er opptatt av de samme spørsmålene som voksne er og vi ønsker å ta barn på alvor gjennom å også undersøke innholdet i våre produksjoner. Sammen med dramatiker Erika Lindahl utvikler vi et tekstlig materiale i vårt forprosjekt, Lindahl har en dobbel kompetanse som psykolog.
Litteraturforsker Eva Södergren har døden som tema i litteratur for barn og voksen, og hun deltok i vårt forprosjekt: https://www.elefantteateret.no/program-liste/med-dden-som-tema
Prosjektet hadde førpremiere i Elefantteateret 27. mai 2023 og forestillingen skal nå videre til Bodø2024 i 21. juni 2024.
Prosjektet er støttet av Kulturdirektoratet, Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, Elefantteateret og UiS.
Nytt samarbeid med Erika Lindahl (SE)
dybwikdans samarbeider med Erika Lindahl i den kommende produksjonen «Borte». Erika Lindahl er dramatiker og klinisk psykolog og hun skriver libretto til vår kommende produksjon om det som er borte og ikke kommer tilbake. Hennes arbeid med prosjektet Lakrimatorium, er svært relevant for vårt arbeid for de yngste om døden. Om hennes eget arbeid skriver hun:
"Lakrimatorium är ett deltagandebaserat performance som handlar om olika relationer till sorg och gråtande. Verket tar formen av ett donationscenter som – utifrån övertygelsen om sorgens inneboende värde – tar emot, arkiverar och förmedlar sorgefiler människor emellan. Som besökare vägleds du av varsam, tidseffektiv personal. Efter en inledande sorgenavigering ges du möjlighet att antingen donera eller hämta ut en donation - skräddarsydd utifrån dina behov och preferenser."
I tillegg til at hun har jobbet med sorg- og tåredonasjoner, har hun også samlet inn historier om håp i Gøteborg.
EØS samarbeid med Dançando com a diferença i juni 2023
dybwikdans og kompaniet Dançando com a diferença på Madeira er i gang med sitt EØS samarbeid INSUL’ ARTS.
I juni måned arbeider dybwikdans med en ny babyproduksjon, OvO, på Madeira. Vi holder i den anledning flere workshops sammen med det lokale kompaniet og vi møter også familier som deltar inn i prosessen med å ferdigstille arbeidet. Kompaniene deler erfaringer fra sine kunstneriske praksiser. dybwikdans med sin erfaring med kunstneriske praksiser som møter de aller yngste medborgerne og Dançando com a diferença som arbeider med utøvere med funksjonsvariasjoner. Samarbeidet skal pågå til 2025. Høsten 2023 skal OvO turnere på Madeira og i Nord Portugal, samt i Norge. I 2024 skal kompaniene lage en ny produksjon som skal vises i begge land.
Interstice og dybwikdans
dybwikdans har siden 2021 vært involvert i EU+ prosjektet Interstice med flere av sine forestillinger, BLÅfugl, Bakom stjernene og Fuge Fantasi. Arbeidene er tilknyttet Siri Dybwik sin forskning ved UiS Fakultet for utøvende kunstfag. Kirsten Halle fra barnehagelærerutdanningen ved UiS, Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, har også deltatt i prosjektet. Interstrice har gjennom forskjellige aktiviteter med internasjonale partnere undersøkt forholdet mellom kunstnere, barn og lærere i kunstopplevelsen. I regi av UiS har vi invitert studenter og lærere til teachers training, transnational meetings og også multiple events hvor vi har delt våre resultater med deltakere utenom vårt eget universitet, takk til Kirsti Aksnes som tok med sine studenter fra Høgskulen på Vestlandet til multiple event.
Prosjektet har utviklet filmer og skriftlig materiale som kan være til nytte i tilknytning til arbeid med kunstopplevelsen for barn. Prosjektpartnerne har vært UiS, Bath Spa University, University of Bologna, Universitat Autonoma de Barcelona, La Sala.
Takk til kunstnere, barn, barnehager, studenter og partnere for samarbeid.
Årsrapport fra dybwikdans for 2022
Foto: Nahoshi Natori
dybwikdans har hatt et ellevilt og strålende scenekunstår i 2022. Vi har spilt 5 forskjellige produksjoner og hatt 2 nypremierer. Forestillingen Bakom stjernene hadde premiere i mars 2022 og Fuge fantasi for bass, baryton god 15 babyer hadde premiere i juni 2022. Vi har spilt forestillinger i Norge, Danmark, England og Japan og samarbeidet med en rekke kunstnere og institusjoner. Mye av vår aktivitet har vært plassert i Elefantteateret som nå er hjertet i vår praksis. Vi gleder oss til juleferie, for så å fortsette arbeidet med scenekunst for de aller yngste i 2023.
En stor takk til Kulturrådet, vi er støttet av mange av ordningene. En stor takk til Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune for årlige bidrag til ensemblet. En gedigen takk til utøvere som formidler våre forestillinger nasjonalt og internasjonalt; Iselin Brogeland, Nils Christian Fossdal, Julie Holmegaard Schade, Gerd Elin Aase, Camilla Schack Tellefsen og Cesilie Kverneland. Vi hadde ikke klart oss uten dyktige teknikere. Takk til André og Joakim Foldøy, Ignasi Solé, Thomas Lønning og Karl Oskar Sørdal. Takk til publikum som har besøkt nærmere 150 forestillinger i 2022.
God jul, vi ses i det nye året.
Periskop har skrevet om Fuge fantasi for bass, baryton og 15 babyer
Utøvere i den internasjonale produksjonen OvO
dybwikdans skal i de 2 kommende årene arbeide tett med kompaniet Dançando com a Diferença på Madeira. Samarbeidet er finansiert av EØS midler. I september 2023 har vi premiere på en babyforestilling med tittelen «OvO». Babyforestillingen er inspirert og basert på Den stygge andungen av H. C. Andersen. I et ordløst og fysisk univers skal vi undersøke hvordan vi kan formidle dette eventyret i en abstrakt og materiell verden. Utøverne i prosjektet er Martine Rubin Wollan og Julie Holmegaard Schade, de gleder seg til å utforske egg i alle fasonger og størrelser. Scenografi utvikles av Siri Dybwik i samarbeid med Kit Bjørn Petersen, musikk av Nils Christian Fossdal. Forestillingen skal turnere i Madeira, nord i Portugal og i Norge. Elefanteateret er co-produsent. dybwikdans skal gjennomføre en rekke med workshops på Madeira våren 2023.
Martine Rubin Wollan, trainee i dybwikdans
Martine Rubin Wollan har vært trainee i dybwikdans denne høsten. Hun har fulgt flere av våre produksjoner, blitt kjent med vårt kunstnerskap, våre verdier, vår filosofi og praksis. Hun har lært danserne å kjenne og hun har også utført arbeidsoppgaver i tilknytning til forestillingene. Hun har observert de interaktive forestillingsmøtene med barn og blitt kjent med det feltet som dybwikdans plasserer seg i.
Martine Rubin Wollan er utdannet fra UiS, Fakultet for utøvende kunstfag. Hun var ferdig med sin bachelor i samtidsdans sommeren 2022. Martine er opptatt av tilgjengelighet i sin kunstpraksis, dette kan være et stikkord for hennes improvisasjonspraksis, men også måten hun er sammen med andre kunstnere i en skapende prosess. Det har vært fantastisk for oss å få jobbe med Martine denne høsten og vi gleder oss til videre samarbeid. Søndag 11. desember viser Martine et soloarbeid på trappa til Elefantteatertet. Soloen er en del av prosjektet Bambusdans.